Про реалізацію Положення «Про порядок перезарахування результатів навчання та визначення академічної різниці у ХНУ» на кафедрі слов’янської філології

27 жовтня 2021 року магістранти спеціальності «Філологія. Слов’янські мови і літератури (переклад включно), перша – польська», вивчаючи предмет «Історія польського мовознавства», мали можливість відвідати (послухати на платформі Cisco Webex) лекцію відомого польського мовознавця, доктора габілітованого, професора Варшавського університету Станіслава Дубіша, яка відбулася в рамках проекту «9 wykładów dla polonistów – dookoła języka i literatury» («9 лекцій для полоністів – навколо мови та літератури»), організованого спільно Інститутом прикладних польських студій Варшавського університету (Польща) та Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, систематичну участь в якому протягом 2021 року беруть і студенти-полоністи Хмельницького національного університету.

Зауважимо, що протягом минулого 2 семестру 2020-21 навчального року вже відбувалася така ж співпраця і наші студенти мали змогу відвідати 9 різнотематичних лекцій відомих польських філологів (про що писали на сайті кафедри слов’янської філології) та обговорити їх у процесі вивчення відповідних тем на різних дисциплінах. Тому цього року викладачі кафедри могли уже запланувати окремі теми у робочих програмах із тих чи інших дисциплін із метою використати можливості дистанційного навчання для вироблення у здобувачів освіти низки загальних і фахових компетенцій та зарахування їх у поточному контролі знань.

Відповідно до Положення «Про порядок перезарахування результатів навчання та визначення академічної різниці у ХНУ» (п. 2.13 Додаткова атестація за окремими темами дисципліни може проводитися за різними формами відповідно до виду семестрового контролю, а саме: у формі співбесіди, письмової контрольної роботи або тестування з тем, які не вивчалися здобувачем вищої освіти раніше або вивчалися у неповному обсязі, в т. ч. із використанням елементів технологій дистанційного навчання тощо) магістранти групи ФПРм-21 та ФПРмз-21 мали можливість відвідати лекцію професора «Najnowsze dzieje języka polskiego (1918–2018)», опрацювати інформацію, викласти у вигляді власної презентації.

28 жовтня на практичному занятті «Генеалогія польського мовознавства» із дисципліни «Історія польського мовознавства» (викладач кандидат філологічних наук, доцент Наталія Торчинська), де саме розглядали періодизацію розвитку польського мовознавства, і було обговорено основні погляди С. Дубіша на означену проблематику та переглянуто окремі презентації студентів, присвячені цьому питанню.

Усім, хто прослухав лекцію професора і виклав результати у відповідних матеріалах (із вказівкою екстралінгвальних чинників та внутрішніх причин змін у мові), було зараховано практичне заняття і виставлена відповідна оцінка.

Пам’ятаємо, що здобувачі освіти мають право скористатися різними платформами для навчання, а набуті ними знання з дисципліни або її окремих розділів у неформальній освіті обов’язково зараховуються викладачами.

Інформація кафедри слов’янської філології