Наукова співпраця між фiлологами українських університетiв

 26 листопада 2021 року на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (кафедра слов’янських мов та зарубіжної літератури) відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Проблеми слов’янської філології», співорганізатором якого уже протягом кількох років виступає кафедра слов’янської філології Хмельницького національного університету.

Уже традиційно семінар об’єднує науковців України, які намагаються розв’язати питання щодо функціонування слов’янських мов, зокрема, української й польської мов, української та зарубіжної літератури, обговорити основні проблеми мовознавства, літературознавства, перекладознавства, дидактики тощо.

Від Хмельницького національного університету до учасників науково-практичного семінару звернулася завідувач кафедри слов’янської філології Неля Подлевська, яка зазначила, що проблеми слов’янської філології завжди актуальні для обговорення: і для тих, хто цікавиться проблемами української мови як рідної, і для тих, хто вивчає, зокрема польську філологію, як мову майбутньої спеціальності. У своїй доповіді «Новітні методики викладання слов’янських мов в умовах реалізації Концепції Нової української школи» зосередила увагу слухачів і на проблемах слов’янської лінгводидактики, що є важливим для усвідомлення і для майбутніх педагогів-полоністів.

Участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі взяли й викладачі кафедри слов’янської філології ХНУ із актуальною тематикою доповідей для слов’янської філології та лінгводидактики:

Балицька Регіна – Оновлення освітніх технологій навчання іноземних мов;

Войталюк Світлана – Тенденції та особливості вивчення лексики польської мови студентами українських ЗВО;

Горячок Інна – Особливості застосування сократівського діалогу в процесі вивчення слов’янських мов;

Ранюк Оксана – Напрями інтенсифікації оволодіння польською мовою студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа»;

Сашко Ірина – Krytyka przekładu a tekst literacki: wybrane problemy tłumaczenia współczesnej ukraińskiejliteratury na język polski;

Терещенко Людмила – Функціонально-стилістичні особливості власних назв у польській літературній байці;

Торчинська Наталія – Стилістичні функції чужого мовлення (на прикладі наукового дискурсу),

а також магістранти 2 курсу спеціальності «Філологія. Слов’янські мови і літератури (переклад включно), перша – польська» (Березецька Людмила, Грицька-Анненкова Марина, Іванова Вікторія, Копач Ірина, Кримська Тетяна), що є одним із видів апробацій їхніх кваліфікаційних робіт, які захищатимуть у грудні 2021 року (із тематикою доповідей можна ознайомитися у програмі семінару).

Особливу увагу в процесі обговорення учасники семінару звернули на проблеми навчання в сучасних умовах пандемії Covid-19, зокрема на організацію перекладацьких і педагогічних практик із використанням засобів дистанційних технологій. Викладачі кафедри охоче поділилися набутим досвідом щодо організації, проведення й захисту результатів означених видів практик та, звісно ж, запропонували варіанти взаємодії між кафедрами й у цьому виді навчальної роботи.

Зазначимо, що викладачі кафедри слов’янських мов та зарубіжної літератури Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та кафедри слов’янської філології Хмельницького національного університету перебувають у тісній співпраці (на основі укладеної угоди ще з 2014 року), зокрема постійно беруть участь у зовнішньому рецензуванні кваліфікаційних робіт магістрантів, що передбачено відповідними вимогами до написання й захисту; обговоренні освітніх програм кафедр, робочих програм і написанні відповідних відгуків і рецензій; проведенні спільних наукових на навчально-методичних заходів.

Інформація кафедри слов’янської філології