«Місяць польського кіно-2024» – «Barbie»

 1 травня 2024 року на кафедрі слов’янської філології Хмельницького національного університету в Українсько-польському центрі європейської інтеграції відбувся третій сеанс проєкту «Місяць польського кіно-2024» для студентів-полоністів та усіх охочих.

Третій сеанс був незвичний і цікавий, студенти мали одягти щось рожеве: плаття, блузу, шкарпетки, або ж гумку для волосся, тому що Барбі асоціюється з рожевим кольором, навіть, гостинці, які приготували студентки-першокурсниці, були рожевого кольору.  

«Барбі» – американський фентезійний комедійний феміністичний фільм, заснований на однойменній іграшці від Mattel. Найкасовіший фільм, знятий жінкою-режисеркою, найкасовіший фільм за мотивами іграшок та рекордсмен серед стрічок. Стереотипна Барбі та інші типи Барбі живуть у Барбіленді, утопічному матріархальному суспільстві, де всі жінки (що є різними випусками культової ляльки Барбі) впевнені в собі, самодостатні та успішні. Барбі займають усі важливі посади: лікарок, юристок, політикинь, тоді як їхні напарники Кени проводять дні на пляжі та розважають Барбі. Пляжний Кен, партнер Барбі, щасливий лише тоді, коли він поряд із Барбі, тому він прагне зближення, проте Барбі не зацікавлена і відмовляє йому на користь незалежності та жіночої дружби. Неймовірні події трапляються з Барбі протягом фільму, але вона вирішує стати людиною і повернутися в реальний світ.


Перегляд фільмів – чудовий спосіб відшліфувати свою мовну, мовленнєву, комунікативну майстерність. Окрім того, сьогодні зробити це можна завдяки проєкту «Місяць польського кіно-2024».

З власного досвіду можу сказати, що студенти, які регулярно стикаються з живою польською – особливо при перегляді фільмів – часто почуваються більш впевнено у спілкуванні. Перегляд фільмів дає можливість навчитися розмовляти з правильною інтонацією, слухаючи носіїв мови, а також вивчити нові слова, тому що дуже часто у фільмах одні й ті самі слова вживаються знову і знову, і це дозволяє вивчити їх без жодних зусиль.

Після перегляду фільму цікаві завдання на платформі Wordwall – вправи «Анаграма» https://wordwall.net/uk/resource/72515446 та «Наведіть порядок» https://wordwall.net/uk/resource/72514368

«Мені дуже сподобався перегляд фільму «Барбі». Було дуже атмосферно. Також після перегляду ми виконували цікаві завдання. Дякую пані Світлані за організацію!» (Дарина Жищинська, студентка 1 курсу ФППА-23).

«Сьогодні була дуже чудова атмосфера при перегляді фільму «Барбі». А також цікаво було по закінченню робити вправи з фразами і словами, що лунали у фільмі. Крім того, нам сподобалося з Дариною брати участь у підготовці до перегляду цього фільму. З нетерпінням очікую на перегляд наступного фільму» (Юлія Фрейман, студентка 1 курсу ФППА-23).

«Podobał mi się ten film, choć jest bardzo naiwny, ale moim zdaniem niesie ze sobą ciekawe przesłanie, jak odnaleźć swoje miejsce w życiu? Czy potrzebne są jakieś zmiany? Czy potrzebujesz wyłamać się ze stereotypowego obrazu?» (Олександр Ущук, студент 1 курсу ФППА-23).

«Дуже сподобався фільм, цікава ідея сюжету та пізнавально почути це мовою, що вивчається. Атмосфера в аудиторії позитивна та дружня допомагає з позитивом обговорювати матеріал та робити різноманітні завдання. Досвід від таких зустрічей лише позитивний та мотивує цікавитися медіапростором носіїв мови» (Анастасія Храпак, студентка 2 курсу ФППА-22).

«Знову переглянула фільм «Барбі», правда, цього разу – польською мовою. Я вже бачила його колись у кінотеатрі, але дивитись іншою мовою було набагато цікавіше! А особливо польською мовою – мовою нашої майбутньої спеціальності. Я почула багато нової лексики, що допоможе мені в подальшому вивченні мови. Було весело переглядати зі студентами з різних груп, ми багато обговорювали і сміялись! Дякую за такі заходи, вони дуже пізнавальні та корисні, а також сприяють розвитку комунікативних здібностей!» (Анастасія Грицьків, студентка 2 курсу ФППА-22).

Ми дякуємо нашим студентам, які не лише на заняттях з польської мови, а й у позанавчальний час намагаються поглибити свої знання з польської – мови їхнього майбутнього фаху. Бажаємо завжди прагнути до більшого, пізнавати нове, сприяти власному розвитку та майбутньому професійному становленню.

Світлана Войталюк,
старший викладач кафедри слов’янської філології