Участь викладачів Хмельницького національного університету у Всеукраїнському ономастичному семінарі

26 жовтня 2021 року в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса було проведено Всеукраїнський ономастичний семінар «Поезія і поетика власних імен художнього дискурсу», модератором якого була доктор філологічних наук, доцент, завідувач навчально-наукової лабораторії «Лінгвоперсонологія та ономастика» Е. О. Кравченко.

Безперечно, цей заклад вищої освіти має на це право, адже саме в ньому, паралельно з Одесою та Ужгородом, зароджувався поетонімічний напрям, що став одним із найбільш продуктивних в Україні, про що, зокрема, свідчать і кількість захищених кандидатських та докторських дисертацій з літературної ономастики, і розроблена на належному рівні терміносистема, і увага до вивчення найменувань, засвідчених у художньому мовленні, з боку як молодих науковців, так і досвідчених дослідників.

Учасників привітав доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, декан філологічного факультету, А. П. Загнітко

Про особливості комплексного аналізу поетонімів говорив у виступі доктор філологічних наук, професор кафедри української філології М. М. Торчинський.

Питанню вивчення поетоніміки в польському онімному просторі приділила увагу кандидат філологічних наук, доцент кафедри слов’янської філології Н. М. Торчинська.

Безперечно, ідея проводити такі зібрання заслуговує на схвалення, адже всеукраїнські ономастичні конференції проводяться раз на два роки, участь у них бере низка науковців, які розглядають багато комплексних питань. Натомість на наукових зібраннях такого зразка можна більш детально обговорити окремі аспекти вивчення пропріальних одиниць.

Зауважимо, що на кафедрі слов’янської філології викладачі та студенти (члени наукової проблемної групи «Актуальні питання лексикології та синтаксису», наук. кер. – Н. М. Торчинська) також займаються питаннями ономастики, досліджуючи, зокрема, історію польських ономастичних студій (Н. М. Торчинська, доцент), ономастикон українських та польських байок (Л. В. Терещенко, старший викладач), ергоніми Хмельницького (М. Гулівата, студентка гр. СОП-20-1), онімний простір польських казок (І. Копач, студентка гр. ФПРм-20-1) та ін. Сподіваємося, що надалі буде збільшуватися кількість напрацювань, присвячених питанням польської ономастики, як із боку викладачів, так і з боку студентів, оскільки це дуже важливо для вивчення польської мови і літератури, лінгвістичних дисциплін історичного циклу, лінгвокраїнознавства, контекстів польської культури, особливостей міжкультурної комунікації тощо.

Інформація кафедри слов’янської філології