Кваліфікаційна робота як підсумок здобуття освітнього рівня магістра філології. Вручення дипломів.

Випускна кваліфікаційна робота – це наукова робота, яка виконується здобувачами вищої освіти другого (випускного) курсу для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Кваліфікаційна (дипломна) робота має на меті систематизувати, закріпити та розширити теоретичні знання здобувачів вищої освіти з передбачених навчальним планом дисциплін професійного циклу, навчити застосовувати ці знання на практиці для дослідження конкретних проблем, ознайомити з методами проведення наукового дослідження, а також навчити науково обґрунтовувати результати власних досліджень. Зміст роботи та форма її захисту демонструє рівень підготовленості випускника до професійної діяльності та підсумовує навчання магістранта в університеті, свідчить про рівень засвоєння основного матеріалу вивчених профільних дисциплін, спецкурсів та семінарів, демонструє здатність до опанування методології наукового дослідження.

Освітня програма «Філологія. Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – польська», за якою навчалися магістранти, передбачала основні напрями досліджень, у межах яких виконувалися кваліфікаційні роботи із польської мови і літератури, перекладознавчих дисциплін, методики викладання польської мови.

Тематика кваліфікаційних робіт

1. Сакральне і міфічне у польській фантастичній літературі.

2. Мотив природи в польській поезії (на прикладі творчості Б. Лесьмяна).

3. Польські впливи в руських грамотах XlV–XVIІ ст.

4. Жанр подорожей у сучасній польській літературі.

5. Архетип Матері у творчості польських поетів.

6. Фразеологізми у структурі заголовків статей ЗМІ в українській і польській мовах.

7. Фольклорні мотиви у збірці «Балади і романси» Адама Міцкевича.

8. Онімний простір польської казки.

9. Образ жінки-матері в трагікомедії «Моральність пані Дульської» Габріелі Запольської.

10. Формування жанру репортажу про подорожі в польському дискурсі: стилістично-прагматичний аспект.

11. Література для дітей та молоді у Польщі наприкінці ХХ століття.

12. Своєрідність образу жінки у творчості Елізи Ожешко.

13. Стилістичні фігури у творі «Notiy pięć, ran chrystusowych pięć» Лазаря Барановича.

14. Mорально-суспільна проблематика в повісті Болеслава Пруса «Лялька».

15. Вплив української «красіціани» на формування польсько-українських літературних зв’язків початку ХІХ ст.

16. Найменування засобів масової інформації в польському дискурсі.

17. Релігійна й демонологічна лексика в складі фразеологічних одиниць (на матеріалі української і польської мови).

18. Образ України у творчості Юліуша Словацького.

19. Інноваційні технології у процесі викладання польської мови у закладах освіти (на прикладі формування навичок говоріння).

20. Структурно-семантичні особливості фразеологізмів у казках польською мовою.

21. Використання польських пісень у процесі формування лексичних навичок студентів-полоністів.

22. Мовні засоби вираження краси й потворності в романі Анджея Сапковського «Останнє бажання» з фентезійного циклу «Відьмак».

23. Мовні засоби переконування та емоційно-експресивного впливу в сучасній польській проповіді.

24. Концепт ᾿зовнішність людини᾿ в романі «Вогнем і мечем» Генриха Сенкевича.

25. Образ батька у «Цинамонових крамницях» Бруно Шульца.

26. Особливості перекладу романів А. Сапковського українською мовою.

Основному захисту передувала робота протягом півтора року навчання: це і затвердження тем кваліфікаційних робіт, проведення наукового семінару із презентаціями й анотаціями тем робіт, представленням вимог до написання кваліфікаційних вимог, що зазначені у методичних рекомендаціях, обрання наукових керівників, консультування, власне написання роботи, здійснення апробації дослідження на наукових конференціях та публікаціях у збірниках наукових праць, оформлення результатів дослідження тощо.

Захист кваліфікаційних робіт відбувався в режимі онлайн 20-21-22 грудня 2021 р.

Голова комісії – д. філол.н., проф., завідувач кафедри української філології І. Б. Царалунга

Члени комісії: к. пед. н., доц., завідувач кафедри слов’янської філології Н. В. Подлевська, к. філол. н., доц. Н. М. Торчинська., д. філософії, доц. кафедри І. С. Сашко, перекладач-коректор Бюро перекладів «Адмірал» С. В. Відлацька, к. пед. н., ст. викл. кафедри, секретар комісії О. П. Ранюк.

Кваліфікаційна робота магістра є документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія визначає найвищий рівень теоретичної та практичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і ухвалює рішення про присвоєння кваліфікації магістра. Метою підготовки магістерської роботи є поглиблення здобувачем вищої освіти теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації, їх застосування при розв’язанні складних актуальних теоретико-практичних завдань, виявлення ступеня підготовки випускника до самостійної фахової діяльності. Обов’язковою формою впровадження наукових результатів є апробація результатів кваліфікаційної роботи.

11 січня 2022 року відбулося урочисте вручення дипломів магістра випускникам (додаткова інформація: https://www.khnu.km.ua/root/page.aspx?l=0&r=8&p=30805).

Щиро вітаємо наших цьогоріч 26 магістрів-полоністів із успішним завершенням навчання та отриманням диплома магістра філології! Бажаємо подальших успіхів на професійній ниві перекладача та викладача польської мови і літератури!

Завідувач кафедри слов’янської філології Неля Подлевська