«Дні Ідей-2023» – участь завідувача кафедри

Із 2017 року The Aspen Institute Kyiv та Impact Hub Odesa спільно організовують діалогову платформу для лідерів суспільства, мислителів та практиків, які прагнуть сприяти розвитку своїх спільнот та України в цілому. У 2021 році Фестиваль Ідей обʼєднав 120 спікерів, які взяли участь у 46 панельних дискусіях.

Цього року лідери та впливові особистості з різних галузей під час панельних дискусій на різноманітні теми обмінюватимуться думками та ідеями стосовно найважливіших аспектів розвитку нашого суспільства в умовах екзистенційних загроз.

Головна мета «Днів Ідей» – зміцнити взаємодію й співробітництво між представниками бізнесу, державного управління, місцевих органів влади, культури, освіти, науки, медіа та інших галузей. У важкі часи випробувань для України важливо підтримати синергію і спільну дію на національному та місцевому рівнях.

Цьогоріч у рамках Днів Ідей відбудеться 3 трансляції (17, 20 та 22 липня) по дві панельних дискусії кожна. Теми Днів Ідей стосуватимуться розвитку спільнот на місцевому та національному рівнях, майбутнього України та боротьби з викликами, стратегічної безпеки, розвитку соціального підприємництва, реформи освіти в Україні та міжнародний досвід у цій галузі, зміни парадигми ведення бізнесу та багато іншого.

17 липня 2023 року Неля Подлевська, завідувач кафедри слов’янської філології Хмельницького національного університету взяла участь у першому дні зустрічей на Фестивалі ідей. Зустріч офлайн відбувалася в Національному університеті «Острозька академія», а всі зареєстровані учасники могли підключитися віддалено – онлайн.

У фокусі обговорення цього дня було 2 теми: національна та громадянська ідентичність, а також – волонтерство та меценатство. 

Під час першої панельної дискусії «Національна та громадянська ідентичність складники національної стійкості» спікери обговорили, як українці зберігають свою ідентичність навіть в умовах великої війни, а також підвищують її стійкість. Цінності свободи та волі, внутрішня стійкість українців, бажання розвиватися та спільно діяти – все це складники української ідентичності, які надихають і додають сил. Особливу увагу учасники приділили питанням, пов’язаним з освітою та вихованням молоді. Спікерами панельної дискусії були: Оксен Лісовий (міністр освіти і науки України), Олександра Кольцова (українська громадська діячка, співачка), Андрій Зелінський (політолог, військовий капелан УГКЦ).
Модератори: Юлія Тичківська (виконавча директорка Аспен Інституту Київ, Денис Полтавець (директор програмного розвитку Аспен Інституту Київ).

У рамках другої панельної дискусії «Волонтерство та меценатство: сьогодення та майбутнє» спікери обговорили феномен волонтерства та меценатства, який став особливо значущим під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Співдія громадян стала ключем до збереження держави та її розвитку, а відтак культура волонтерства та меценатства має набувати більшого поширення. Учасники обговорення відзначили, що рушієм розвитку держави можуть бути підприємці – адже вони прагнуть до ефективних рішень.

В обговоренні взяли участь: Віталій Коваль (начальник Рівненської ОВА), Ігор Пасічник (ректор Національного університету «Острозька академія»),  Михайло Весельський (автор та меценат «Проєкту Радовель»), Ірина Іванчик (засновниця благодійного фонду «Повір у себе»).
Модератор: Віктор Дяченко (ведучий проєктів Суспільного).

Хочемо зазначити, що участь завідувача кафедри є систематичною у щорічному заході «Фестиваль ідей», адже це можливість зустрітися із видатними особистостями сучасності, почути ідеї щодо сфери зацікавлення, обрати вектор змін у науковій та освітній діяльності, впровадити ідеї у навчально-виховний процес ЗВО.Інформація кафедри слов’янської філології