Викладачі кафедри – члени журі І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України

Щорічний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт Малої академії наук – це можливість для юних дослідників-початківців відчути себе в ролі вчених. Саме таке випробування пройшли всі учасники І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2023/2024 навчальному році м. Хмельницького. Подія відбулася 19 січня 2024 року на базі комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей № 1 імені Володимира Красицького Хмельницької міської ради» і включала двоетапне представлення робіт: постерний захист і наукова конференція.

З  метою забезпечення об’єктивності оцінювання проєктів, їх представлення учасниками та визначення переможців відповідного етапу Конкурсу створено було журі І етапу Конкурсу для кожної наукової секції. Викладачі нашої кафедри увійшли до журі секцій «Польська мова та польськомовна література – Світлана Василівна Войталюк та Зоряна Ігорівна Шаховал,   «Фольклористика» – Людмила Вікторівна Терещенко.

Цікаво було слухати й оцінювати проєкти юних дослідників із фольклористики, адже тематика робіт передбачала нові аспекти наукових розвідок, вказувала на міждисциплінарність.

У секції «Фольклористика» особливу увагу привернула робота про сучасний воєнний пісенний фольклор і його вплив на формування почуття патріотизму в сьогоднішніх умовах. Тема вирізнялася і актуальністю, і широким охопленням фактичного досліджуваного матеріалу, і аналізом музичного супроводу, і самостійно зібраним матеріалом шляхом опитування респондентів – воїнів-учасників російсько-української війни. Саме ця робота була оцінена найвище всіма членами журі (97 балів зі 100) і зайняла заслужене перше місце.

Безумовно, цікавими і перспективними були й інші проєкти, де учасники Малої академії наук виявили свій рівень і дослідницький хист, поспілкувалися з іншими колегами, надихнулися на подальше удосконалення своїх дослідницьких робіт.

У секції «Польська мова та польськомовна література» оцінювали виступ Анни Стецюк, учениці 9 класу Хмельницького ліцею №18, тема роботи «Структурно семантичні особливості абревіатур у польських і українських ЗМІ».

За актуальність теми, чіткість, логічність і послідовність викладення матеріалу, критичний аналіз досліджуваної проблеми, оригінальність і доказовість суджень, культуру мовлення, вільне володіння матеріалом та доступність подання інформації, вичерпність відповідей – отримала ІІІ місце

Щиро вдячні організаторам за створення належних умов для комфортної роботи журі у ліцеї №1 імені Володимира Красицького, за можливість  поспілкуватися з розумними, талановитими та впевненими в собі молодими науковцями, бажаємо успіху та цікавих ідей натхнення і креативу для втілення у подальшій науковій діяльності!

Інформація кафедри слов’янської філології