Відзначення Міжнародного дня рідної мови на кафедрі слов’янської філології

Міжнародний день рідної мови, також Міжнародний день материнської мови – день, який відзначають 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної належності людини. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічно до відзначення цього дня приєднуються і викладачі-філологи кафедри слов’янської філології, і студенти освітньо-професійних програм кафедри: «Середня освіта (Мови і літератури (польська, українська))», «Польська мова і література, друга мова – англійська», «Слов’янські мови і літератури (переклад включно), перша – польська», для яких рідною мовою є українська мова, а мовою їхньої майбутньої спеціальності – українська, польська, англійська мови.

Відзначаючи цей день, з метою популяризації української мови та формування мовленнєвої культури – для студентів та викладачів  Хмельницького національного університету була проведена лекція-зустріч «Мова – ДНК нації» із автором посібників та укладачем словників з української мови львів’янином Тарасом Березою. Детальніше про проведену лекцію для наших студентів: https://ksf.khmnu.edu.ua/do-mizhnarodnogo-dnya-ridnoyi-movy-lekcziya-mova-dnk-nacziyi-iz-tarasom-berezoyu/

Наші студенти взяли участь у гостьовому занятті «Мовні запозичення – українізми в польській мові» для всіх зацікавлених українською та польською мовами, а також – для кого ці мови є предметом їхньої професійної діяльності. Заняття провела викладач польської мови та літератури Організації розвитку польської освіти за кордоном (ORPEG) (м. Варшава, Польща) Anna Miśkiewicz у рамках співпраці Всеукраїнського координаційно-методичного центру навчання польської мови і культури при Спілці вчителів-полоністів України. Детальніше про заняття: https://ksf.khmnu.edu.ua/gostove-zanyattya-jezykowe-pozyczki-ukrainizmy-w-polszczyznie-do-mizhnarodnogo-dnya-ridnoyi-movy/

До Міжнародного дня рідної мови студенти самостійно створювали колажі, плакати, відео про українську мову, мовну стійкість, роль формування мовної культури і збереження рідної мови.

Відео групи ФППА-23: https://www.youtube.com/watch?v=jp6t4c_NRLI

Хочемо ще раз привітати усіх із Міжнародним днем рідної мови, яка для кожної людини – одна, єдина, найдорожча, найкраща, найрідніша! Бережімо, розвиваймо, збагачуймо рідну мову!

Інформація кафедри слов’янської філології