Гостьове заняття «Навчання учнів і студентів в Україні та Польщі: порівняльні аспекти» із Оксаною Вальчук-Оркушею (Польща)

30 квітня 2024 року на кафедрі слов’янської філології Хмельницького національного університету відбулося гостьове заняття для здобувачів освіти та викладачів кафедри слов’янської філології.

Лекцію провела Оксана Вальчук-Оркуша, викладач Університету імені Адама Міцкевича у Познані (Польща), вчитель непублічної початкової школи Da Vinci (Польща) та ліцею TEB (Польща) на тему «Навчання учнів і студентів в Україні та Польщі: порівняльні аспекти».

Оксана Вальчук-Оркуша – випускниця Хмельницького національного університету, кафедри слов’янської філології, освітньо-професійної програми «Філологія. Слов’янські мови і літератури (пеерклад включно), перша – польська» магістерського рівня вищої освіти; кандидат географічних наук, доцент (Україна); доктор габілітований Університету імені Адама Міцкевича в Познані (Польща), вчитель школи та ліцею у Польщі.

Нам приємно, що пані Оксана погодилася на зустріч, адже як наша випускниця, дала цінні поради щодо удосконалення освітньо-професійної програми, на якій навчалася, рекомендації щодо можливостей удосконалення освітнього процесу у ЗВО, враховуючи власний досвід роботи в освітній сфері в Україні та зараз у Польщі.

Як бачимо із елементів презентації пані Оксани, вона змогла поділитися власним досвідом та показати порівняльні аспекти навчання і викладання у закладах освіти (початкова школа, ліцей, вища школа) України і Польщі. Закцентувала на ефективних методах, прийомах і засобах навчання, розповіла про співпрацю адміністрації закладу освіти, батьків, учнів/студентів та вчителів/викладачів; автономію закладу освіти та вчителя у ньому; види навчальних занять та позакласну діяльність вчителя й учнів; порівняльну шкалу оцінювання у закладах освіти України і Польщі, яка насправді відрізняється; мотивацію вчителя/викладача; підготовку опису власного педагогічного досвіду та вміння його презентувати роботодавцеві; академічну мобільність та літні школи в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані, у якій брали участь і наші студенти-полоністи кафедри і викладачі навесні 2023 року. До речі із факультетом польської філології УАМ у кафедри слов’янської філології ХНУ є підписана угода про програми подвійних дипломів, тож сподіваємося з наступного навчального року буде можливість розпочати їх реалізацію.

«Хочу висловити щиру подяку за лекцію! Було цікаво почути про реальний досвід адаптації українських фахівців в освітніх закладах Польщі,  а також дізнатися про відмінності системи освіти в Україні» (Катерина Луженецька, магістрантка 1 курсу ФППм-23).

«Зустріч із пані Оксаною була дуже цікавою й інформаційною. Адже вона зуміла порівняти із власного досвіду викладання в Україні і Польщі. Було цікаво дізнатися про роль вчителя і оцінку вчителя з боку учнів, різницю в системах шкільного і домашнього навчання, методиках викладання, а також про виклики, з якими стикаються українські викладачі, які хочуть працювати у закладах освіти Польщі. Дякуємо за лекцію і бажаю подальших успіхів пані Оксані!» (Наталія Тихончук, магістрантка 1 курсу ФППм-23).

«Вдячна за цікаву і дуже корисну зустріч. Такі люди, як пані Оксана, тільки надихають: не боятися чогось нового, не опускати руки, не шукати причини, щоб не робити. Але для цього потрібно багато працювати, бути впевненим у собі, мати відповідні знання та мотивацію. Дякую пані Оксані, що поділилася своїм життєвим досвідом, розумінням системи освіти і продемонструвала порівняльні аспекти освітянської праці в Україні та Польщі» (Ольга Комарицька, магістрантка 1 курсу ФППм-23).

«Дякую організаторам за можливість відвідати таку цікаву гостьову лекцію. Дякую пані Оксані, що поділилася з нами своїми знаннями й досвідом. Цікаво було послухати її розповідь про роль учителя, систему оцінювання (до речі, зовсім відмінну від української), методики викладання та виклики, з якими стикаються педагоги, що прагнуть працювати в Польщі. Лекція була не лише інформативною, але й емоційною та надихаючою. Ще раз дякую всім, хто зробив цю зустріч можливою» (Катерина Скочеляс, магістрантка 1 курсу ФППм-23).

«Реальна історія реальної людини, вчителя, викладача, вимушеного переселенця. Бачення польської освіти зсередини. Пані Оксана розказала про тенденції в польській освіті, відмінності польської школи від української, неймовірна історія успіху і можливості працевлаштування в польському освітньому просторі після закінчення навчання у Хмельницькому національному університеті, філологічно-полоністичної спеціальності нашої кафедри!!! Цінні рекомендації щодо використання своїх знань, навичок і надихаюча власна історія дозволить повірити у себе, у свої сили і можливості. Прагнення, підкріплене сумлінною працею, завжди винагороджується. Дякую пані Оксані, що «не дає скисати», а навпаки – мотивує нас власним прикладом і спонукає повірити, що ми дійсно здатні завжди на більше» (Ольга Дьяченко, магістрантка 1 курсу ФППмз-23).

Ще раз хочемо подякувати Оксані Вальчук-Оркуші за проведений час із нашими магістрантами-полоністами та викладачами кафедри, за бажання і можливість поділитися власним педагогічним досвідом та набутими практичними вміннями й навичками організаційної роботи у закладі освіти, за цінні поради щодо подальшого вдосконалення освітньо-професійних програм кафедри слов’янської філології. Чекаємо на наступну зустріч у новому навчальному році!

Неля Подлевська, завідувач кафедри слов’янської філології