Міжнародна академічна мобільність студентки-полоністки ХНУ Дарини Жищинської

Відповідно до наказу №91-КП від 21.06.2024 року по Хмельницькому національному університету «Про направлення здобувача вищої освіти для виконання програми академічної мобільності» Дарину Жищинську, студентку 2 курсу, групи ФППА-23, спеціальності 035 Філологія, яка навчається за освітньо-професійною програмою «Польська мова і література, друга мова – англійська» було направлено до Університету ім. Адама Міцкевича (м.Познань, Польща) для виконання програми міжнародної академічної мобільності у формі участі у міжнародній літній школі «Inspiration and manipulation of public opinion as algorithms for gaining and maintaining political power in Europe» в рамках проєкту «BNI-UE-2023-23: Співпраця Університету Адама Міцкевича з університетами України в рамках альянсу Європейських університетів».

Академічна мобільність здійснюється відповідно до Договору про співпрацю від 11.01.2018 р. між Хмельницьким національним університетом та Університетом ім. Адама Міцкевича (м. Познань, Польща) / Adam Mickiewicz University та згідно із попередньо досягнутими домовленостями щодо реалізації програми академічної мобільності у формі міжнародних літніх шкіл.

Дарина Жищинська взяла участь у Літній школі на запрошення від Університету імені Адама Міцкевича. Термін реалізації вищезазначеної програми з 30 червня по 6 липня 2024 року.

Відгук Дарини про участь у Літній школі: «Я дуже рада, що мала можливість брати  участь у літній школі Університету ім. Адама Міцкевича «Маніпуляція громадською думкою як алгоритм здобуття та утримання політичної влади в Європі», 30.06-06.07.2024, Палац у Дембіні, Польща.
Я ніколи не забуду ці дні!  Ця літня школа зробила мене щасливішою.  Це був неймовірний досвід.  Цей тиждень був для мене дуже важливим, тому що я мріяла про це.  Крім того, це була моя перша поїздка за кордон, цього року я дуже хотіла відвідати Польщу, тому що я навчаюсь польській філології, і мої одногрупники уже мали такий досвід (поїздки до Польші цього навчального року), а отже, це був би класний досвід для мене.  І я не можу повірити, що мої мрії збулися!

Я чудово провела час та мала змогу практикувати англійську та польську мови. Мені дуже сподобалася атмосфера літньої школи та викладачі, які є професіоналами своєї справи та просто чудовими та позитивними людьми, з якими можна було поспілкуватися і поза лекціями.
Завдяки цій літній школі у мене з’явилися нові друзі, нові знання, і я просто відпочила після навчального року. Це був час проведений із користю та приємними емоціями. Спочатку я не могла повірити, що я тут, а тепер не можу повірити, що маю покинути це місце.  Але ці дні, ці люди, це місце назавжди залишаться в моїх спогадах… 

Літня школа подарувала мені незабутні моменти та велику мотивацію до розвитку. Мені подобається фраза, яку сказав Костянтин Мазур: «Від того, що ви робите зараз, залежить те, якими ви будете через рік, через 5 років, тож проводьте цей час із користю. Від того, що ви нічого не робите, нічого хорошого не вийде».

Останнього вечора я плакала, тому що відчувала себе дуже щасливою, у мене було багато позитивних емоцій, які надихають  вчитися ще більше.  Мені не сумно, тому що, як казав  Кшиштоф Новак-Посадзи: «Неважливо де ви, важливіше те, що у вас в голові, ви просто повинні рухатись до своїх цілей», і я безперечно згодна з цим.  Я знаю, що в майбутньому мене ще чекає багато подорожей та проєктів, якщо я цього дуже захочу! А я цього хочу! І, можливо, колись я знову приїду до палацу у Дембіні або до Університету імені Адама Міцкевича! Звісно, це дуже великий досвід для мене, для студентки-полоністки, адже опинитися у середовищі серед носіїв польської мови (яка є мовою моєї майбутньої спеціальності), спілкування англійською мовою (теж мова моєї спеціальності) – це насправді класно. Бо вивчений на заняттях в моєму університеті матеріал мала можливість закріпити на практиці! Дякую всім організаторам, викладачам та іншим людям, які мене оточували цей тиждень. Я від кожного взяла для себе щось нове, цікаве і корисне! Сподіваюся, що й мене запам’ятали інші учасники Літньої школи, і всі ми взаємозбагатилися знаннями, досвідом, практикою, емоціями, сподіваннями і вірою в наші можливості!»

Ми щиро радіємо успіхам нашої студентки Дарини Жищинської! Хочемо додати, що така практика – реалізація програм міжнародної академічної мобільності, літніх шкіл, мовних практик, проєктів, конференцій та ін. поширена у нас на кафедрі слов’янської філології. Ми радіємо разом із нашими студентами, що можемо сприяти у розвитку їхніх професійних компетентностей і через міжнародну діяльність. Дякуємо відділу міжнародних зв’язків ХНУ, який систематично надає інформацію про такі можливості, а наші студенти і викладачі мають змогу ними скористатися.

Детальніша інформація про міжнародну діяльність кафедри слов’янської філології розміщена на сайті:

https://ksf.khmnu.edu.ua/mizhnarodna-diyalnist-kafedry/

https://ksf.khmnu.edu.ua/mizhnarodni-proyekty/

https://ksf.khmnu.edu.ua/akademichna-mobilnist/

https://ksf.khmnu.edu.ua/stejkholdery-i-gostovi-zanyattya/

Інформація кафедри слов’янської філології