Наукова діяльність студентів-філологів Хмельницького національного університету

Науково-дослідницька діяльність студентів-філологів – це один із найважливіших засобів підвищення якості підготовки і виховання спеціалістів із вищою освітою, здатних здійснювати науковий аналіз і структурування мовного / мовленнєвого й літературного матеріалу з урахуванням класичних і новітніх методологічних принципів.

Розвиток студентської науки у вищій школі дозволяє змінити зміст і значення низки дисциплін, підказує нові форми та методи роботи, покликаної формувати у студентів здатність і готовність удосконалювати й розвивати свій інтелектуальний і загальнокультурний рівень. Цьому сприяє робота студентів у наукових гуртках, а отже, їхня участь у конференціях, де вони можуть апробувати результати власних досліджень.

9 квітня 2021 року у стінах Вінницького педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського відбулася Х Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Подільська регіональна лексикологія: стан та перспективи», у якій взяли участь і студенти спеціальностей «Середня освіта. Мова і література (польська)», «Середня освіта. Українська мова», «Філологія. Українська мова і література».

Кафедри слов’янської філології та української філології Хмельницького національного університету протягом десяти років співпрацюють Вінницьким педагогічнимуніверситетом імені Михайла Коцюбинського, де організатором і модератором усіх конференцій була І. В. Гороф᾿янюк, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, заступник декана факультету філології й журналістики імені Михайла Стельмаха з наукової роботи.

На конференції з вітальним словом виступив директор Інституту української мови НАН України доктор філологічних наук, професор П. Ю. Гриценко (м. Київ), який подякував і організаторам, і студентам за їхні наукові доробки, прагнення збирати, зберігати і досліджувати зразки народного мовлення, відображені в діалектній та онімній лексиці.

Крім того, привітали учасників і керівники відповідних наукових осередків з інших закладів вищої освіти – Л. О. Ткач, доктор філологічних наук, професор кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Т. М. Тищенко, кандидат філологічних наук, професор кафедри української мови та методики її навчання, керівник Східноподільського лінгвокраєзнавчого центру Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Н. Д. Коваленко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, керівник навчальнонаукової лабораторії діалектологічних досліджень Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Н. М. Торчинська, кандидат філологічних наук, доцент кафедри слов’янської філології Хмельницького національного університету.

Протягом 10 років студенти-філологи Хмельницького національного університету постійно були активними учасниками конференції. За цей період вони досліджували і питання щодо фонетичних, лексичних та граматичних особливостей говірок населених пунктів як Хмельниччини, так і інших українських регіонів, і функціонування різних груп онімів у художньому дискурсі та в повсякденному вжитку, і фольклорні особливості Хмельницького регіону; і мову творів письменників Хмельниччини, із-поміж яких, напр иклад, Микола Федунець, Іван Іов, Ігор Римарук, Володимир Олійник, Оксана Радушинська, Михайло Войнаренко. Це все відображено у статтях, поданих до щорічного збірника.

Поряд із багатьма студентами на секційних засіданнях від нашого – Хмельницького національного університету – виступили члени наукової проблемної групи «Актуальні питання лексикології та синтаксису»:

Яніна Гуменюк, студентка 2 курсу спеціальності «Середня освіта. Українська мова і література» із темою «Структурно-семантичні особливості авторських метафор у творчості Михайла Войнаренка»

Уляна Карапозюк, студентка 1 курсу спеціальності «Середня освіта. Мова і література (польська)» із темою «Меморіальні назви вулиць міста Волочиськ»

Мирослава Гулівата, студентка 1 курсу спеціальності «Середня освіта. Мова і література (польська)» із темою «Магазиноніми як складник ергонімії м. Хмельницького»

Ми вдячні організаторам конференції за титанічну працю, за любов до науки і за надану можливість нашим студентам апробувати результати досліджень на науковій конференції всеукраїнського рівня.

Н. М. Торчинська, кандидат філологічних наук,
доцент кафедри слов’янської філології