Візит Генерального консула Республіки Польща Дамяна Цярціньскі до Хмельницького національного університету

8 вересня 2021 року до Хмельницького національного університету із робочим візитом завітав Генеральний консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі.

Візит розпочався із зустрічі з проректором із науково-педагогічної роботи Катериною Скибою, яка від імені ректора Хмельницького національного університету Сергія Матюха, адміністрації, науково-педагогічного персоналу та студентства висловила слова вдячності вельмишановному Генеральному консулу за довгі роки співпраці із Хмельницьким національним університетом та вручила Подяку за розвиток міжнародних українсько-польських зв’язків, за плідну співпрацю у сфері професійної підготовки майбутніх філологів-полоністів, за сприяння у розвитку навчально-методичного забезпечення кафедри слов’янської філології, за постійну її підтримку у проведенні міжнародних конференцій, олімпіад та конкурсів із полоністики, а також за вагомий внесок у розвиток та модернізацію вищої освіти.

Робочий візит Генерального консула відбувався в рамках зустрічі із студентами-полоністами (спеціальності «Філологія. Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – польська» та «Середня освіта. Мова і література (польська)»), а також викладачами кафедри слов’янської філології, яка здійснює підготовку фахівців за означеними спеціальностями.

Генеральний консул Дамян Цярціньскі говорив про важливість систематичного і цілеспрямованого навчання для студентів та навчання впродовж життя для усіх фахівців. Зосереджував увагу на розвиткові українсько-польських зв’язків між державами та міжнародну співпрацю між консульством та університетом; значенні Українсько-польського центру європейської інтеграції ХНУ (директор Олег Поліщук) як додаткового ресурсу вивчення польської мови; реалізації міжнародних проєктів як фактору підвищення кваліфікації студентів та викладачів; участі у різноманітних навчальних програмах, які пропонують польські фундації та організації. Приємно було почути й слова подяки на адресу Хмельницького національного університету за довготривалу співпрацю, створення можливостей для реалізації міжнародних проєктів кафедрою слов’янської філології, а також про очікувані перспективи розвитку полоністики в ХНУ.

Завідувач кафедри слов’янської філології Неля Подлевська ознайомила усіх присутніх із станом навчально-методичного та матеріально-технічного забезпечення спеціальностей, із організацією науковою та виховної роботи на кафедрі, окреслила перспективи розвитку полоністики у Хмельницькому національному університеті.

Зокрема, увага була зосереджена на: освітніх програмах кафедри – «Філологія. Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – польська», «Польська мова і література, друга мова – англійська», «Середня освіта. Мови і літератури (польська, українська)», загалом (від часу першого набору на спеціальність у 2012 році і до сьогодні) навчання на них близько 300 студентів; УПЦЄІ як лабораторії навчання польської мови в ХНУ; інноваційних методиках викладання на кафедрі; гостьових лекціях викладачів із польських ЗВО; проведенні систематичних занять із полоністики викладачами із Польщі для наших студентів; систематичній академічній мобільності студентів-полоністів за програмою NAWA; неформальній освіті студентів; постійності проведення щорічних міжнародних, всеукраїнських (регіональних) олімпіад із польської мови та літератури, історії Польщі, всеукраїнському диктанті з польської мови (усі заходи за підтримки Генерального консульства) на базі ХНУ, а також переможцях цих заходів (наших студентів у т.ч.); щорічних міжнародних мовних практиках у містах Польщі (Кельце, Краків, Люблін, Перемишль, Варшава, Катовіце); навчальних перекладацьких, педагогічних та переддипломних практиках у бюро перекладів, мовних школах, ЗЗСО та ЗВО України; курсових та дипломних роботах як кваліфікаційних роботах бакалаврів і магістрантів; міжнародних українсько-польських проєктах кафедри, яких із 2012 року було реалізовано 8; організації і проведенні міжнародних конференцій кафедрою (із 2014 року проведено 5); здійсненні наукової діяльності як викладачів, так і студентів (випуск уже 9 кафедральних збірників наукових праць «Славістичні студії: лінгвістика, літературознавство, дидактика», а також 3 збірників за матеріалами конференцій, проведення студентських конференцій тощо); підвищенні кваліфікації викладачів як за кордоном (м. Люблін, Краків, Варшава, Кельце), так і в Україні, зокрема й проведенні курсів із підвищення кваліфікації для вчителів-полоністів та викладачів ХНУ, а також академічній мобільності викладачів кафедри; навчально-методичних виданнях викладачів; конкурсах польської поезії та інших виховних заходах, започаткованих кафедрою, зокрема й студентських проектах, успішно реалізованих; вивченні польської мови на курсах в УПЦЄІ; профорієнтаційну роботу; роботу зі стейкхолдерами; випускниках кафедри, які працюють по всій Україні викладачами та вчителями польської мови, у бюро перекладів та міжнародних установах й організаціях; а також окреслила перспективи розвитку полоністики у ХНУ.

Усіх, кого цікавить діяльність кафедри слов’янської філології Хмельницького національного університету та навчання на означених вище полоністичних спеціальностях, запрошуємо відвідати сайт кафедри: https://ksf.khnu.km.ua/

На завершення першої частини офіційної робочої зустрічі у залі прозвучали поезії та пісні польською мовою. Зокрема, продемонстрована відеоробота переможниці поетичного конкурсу польською мовою «Зустріч з поезією» Софії Кобельник, студентки-полоністки 3 курсу. Участь у заході взяла учениця 7 класу Технологічного багатопрофільного ліцею імені Артема Мазура, переможець щорічного конкурсу патріотичної поезії «Моя Вітчизна», приуроченого до Дня незалежності Польщі, Анастасія Горячок. Пісенну композицію польською мовою «Гей, соколи» виконала випускниця спеціальності «Філологія. Українська мова і література» із додатковою спеціальністю «Польська мова і література», а сьогодні викладач кафедри слов’янської філології Яна Лиса.

В Українсько-польському центрі європейської інтеграції відбулося продовження зустрічі у рамках проведення круглого столу «Методична компетенція майбутнього вчителя-полоніста як основа його професійного успіху», участь у якому взяли викладачі кафедри та магістранти-полоністи 1 й 2 курсів навчання, що представляють різні регіони України (Харків, Львів, Київ, Луганськ, Житомир, Вінниця, Хмельницький, Тернопіль та ін.).

У ході зустрічі обговорювалися питання методики викладання польської мови у закладах загальної середньої та вищої освіти. Участь в обговоренні взяли також директор Хмельницької загальноосвітньої школи №20 з польською мовою навчання Жанна Демиденко та директор Центру слов’янських мов Неля Шутяк, які розповіли про стан вивчення польської мови у їхніх закладах, методичне та кадрове забезпечення, а також були обговорені перспективи співпраці із кафедрою слов’янської філології ХНУ.

Інформація про захід розміщена у facebook на сайті Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці: https://www.facebook.com/KonsulatGeneralnyRPwWinnicy/

Із фрагментарним відео зустрічі із Генеральним консулом Республіки Польща у Хмельницькому національному університеті можна ознайомитися на сторінці Хмельницького національного університету в youtube: https://www.youtube.com/watch?v=mQN_iCTUgfs&t=1561s

Для детальнішого знайомства з діяльністю кафедри слов’янської філології та її спеціальностями запрошуємо відвідати сайт: https://ksf.khnu.km.ua/

Щиро дякуємо всім учасникам заходу за цікаву зустріч, жваве спілкування, конструктивні пропозиції, спільне бачення перспектив розвитку кафедри в університеті! Запрошуємо усіх зацікавлених до подальшої співпраці!

Інформація кафедри слов’янської філології