Всеукраїнську студентську олімпіаду з польської мови та культури проведено у ХНУ

Кафедра слов’янської філології Хмельницького національного університету провела Всеукраїнську студентську олімпіаду з польської мови та культури (відповідно до наказу №146 ректора ХНУ від 26.10.2021 року).

Ще влітку кафедра слов’янської філології отримала грант на реалізацію проєкту «Олімпіада з польської мови та культури для студентів-полоністів і слухачів мовних курсів закладів вищої освіти». Проєкт фінансується Канцелярією Прем’єр-міністра (Польща) в рамках конкурсу «Полонія та поляки за кордоном 2021», а також відбувається за підтримки Фундації «Допомога полякам на Сході» (Польща), у співпраці з якою уже реалізовано немало проектів на кафедрі слов’янської філології ХНУ.

Позмагатися в знаннях із польської мови, літератури та культури прибули учасники олімпіади із різних міст України: Харкова, Дрогобича, Кам’янця-Подільського, Тернополя, Вінниці, Хмельницького.

Організатори олімпіади розпочали захід із віртуальної екскурсії містом Хмельницький, оскільки багато учасників перебували у місті вперше.

А враховуючи, що студенти закладів вищої освіти прибули й до Хмельницького національного університету вперше, то їм запропоновано для перегляду був фільм про університет, із якого вони дізналися про можливості, розвиток й перспективи ХНУ.

Із вітальним словом до учасників олімпіади звернувся проректор з науково-педагогічної роботи Хмельницького національного університету Микола Йохна, який відзначив важливість подібних заходів для розвитку професійних компетентностей майбутніх фахівців.

Завідувач кафедри слов’янської філології Неля Подлевська у вітальному слові розказала про реалізовані міжнародні проєкти кафедри, про мовні практики студентів у Польщі, а також про інші можливості здобувачів вищої освіти, що навчаються на освітніх програмах кафедри слов’янської філології ХНУ, запросивши учасників олімпіади у перспективі до вступу на магістерський рівень спеціальності «Філологія. Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – польська».

В урочистій частині відкриття олімпіади взяла участь студентка-випускниця бакалаврату спеціальності «Філологія. Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – польська» ХНУ, учасниця XXX Всеукраїнського конкурсу читців ім. Адама Міцкевича «Креси-2021» (Кonkurs recytatorski im. Adama Mickiewicza «Kresy-2021») із поезією Віслави Шимборської «Milosc od pierwszego wejrzenia».

Наша випускниця-магістрантка спеціальності «Філологія. Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – польська», працівниця пункту навчання польської мови ім. Януша Корчака, який діє при міській спілці поляків (Punkt nauczania jezyka polskiego im. Janusza Korczaka, ktory dziala przy Chmielnickim zwiazku Polakow Ukrainy) Іванова Вікторія, а також її донька, учениця 9 класу НВО 5 ім. С Єфремова м. Хмельницького Іванова Анна виконали відому польську пісню «Polskie kwiaty».

Сама ж олімпіада складалася із двох частин (письмової та усної): аудіювання тексту, розуміння тексту для читання, лексично-граматичні завдання, знання літератури і культури Польщі.

Відгуки студентів про олімпіаду з Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського:

*Баранюк Софія: «Маю надію, що відвідала Хмельницький національний університет не востаннє. Взагалі масштаби саме студмістечка вразили дуже. Олімпіада ж була моментами складна, але більше пізнавальна. Отримала дуже багато позитивних емоцій та нових знайомств. Також зрозуміла для себе, що варто більше цікавитись культурою інших країн, а саме Польщі, тому що завдання на знання культури та традицій країни були для мене найскладнішими. Дуже щаслива, що отримала такий досвід!»

*Стефанюк Ірина: «Олімпіада була нелегкою, але цікавою. Особливо сподобалась усна частина з польської літератури. Комісія була лояльна і дружелюбна. Нас прийняли гостинно, частували смаколиками і чаєм. Була відеоекскурсія, на пішу не вистачило часу. Учасники були з різних міст України! Це був чудовий досвід!»

Поки тривала усна частина олімпіади, компетентне журі перевіряло письмові завдання учасників. Пізніше були підведені загальні підсумки проведеної Всеукраїнської студентської олімпіади з польської мови, літератури, культури.

Підсумками олімпіади стало нагородження переможців:

Грамоти:

1 місце

Власов Данііл Олексійович – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Токар Яна Сергіївна – Хмельницький національний університет

2 місце

Кутова Катерина Олександрівна – Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

Мороз Анна Русланівна – Хмельницький національний університет

3 місце

Андрейко Катерина Віталіївна – Хмельницький національний університет

Баранюк Софія Ігорівна – Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського

Подольська Марина Олександрівна – Хмельницький національний університет

Подяки:

Стингач Катерина Петрівна – Хмельницький національний університет

Стефанюк Ірина Олександрівна – Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського

Відзнака журі:

Шабатура Анна Анатоліївна – Хмельницький національний університет.

Нагороди (подяки) також отримали керівники переможців олімпіади різних закладів вищої освіти за гідну підготовку студентів-філологів.

Вітаємо переможців Всеукраїнської студентської олімпіади з польської мови, літератури та культури! Бажаємо подальших успіхів у здобутті філологічних знань, набутті практичних умінь і навичок!

Усіх зацікавлених польською, українською, англійською філологією та дидактикою запрошуємо до співпраці у Хмельницькому національному університеті!

Інформація кафедри слов’янської філології