Участь у круглому столі «Актуальні проблеми унормування терміносистеми педагогічної галузі»

 16 грудня 2021 року в Інституті педагогіки НАПН України (відділ навчання української мови і літератури) відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми унормування терміносистеми педагогічної галузі», участь в якому взяла завідувач кафедри слов’янської філології, кандидат педагогічних наук, доцент Н. В. Подлевська (тема доповіді «Культура лінгводидактичного мовлення у професійній підготовці філологів» ), яка забезпечує викладання лінгводидактичних дисциплін на кафедрах слов’янської філології та української філології Хмельницького національного університету.

Метою роботи круглого столу було обговорення актуальних питань, пов’язаних із динамікою термінологічної системи сучасної лінгводидактики, стандартизацією термінологічного апарату, дотриманням літературних норм у сучасній фаховій термінології. Зокрема, обговорювалися проблеми лінгводидактичної термінології в контексті нормативності; тенденцій застосування лінгводидактичних термінів у наукових текстах; критеріїв вибору лінгводидактичного терміна; шляхи професійного впливу на мовну практику.

Участь в обговоренні взяли: С. Я. Єрмоленко, доктор філологічних наук, академік НАН України, завідувач відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАН України; С. П. Бибик, доктор філологічних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики; Н. О. Яценко, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник відділу граматики та наукової термінології; Т. А. Коць, доктор філологічних наук, старший науковий співробітник відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАН України; А. Ю. Ганжа, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики.

Цікавими стали надані консультації науковців країни, лінгводидактів, методистів, що стосувалися застосування таких термінів, як ситуаційні завдання, буктрейлер, сторителінг, кроссенс та ін.

Покликання на запис https://drive.google.com/…/1bZJ2h8ghx2Mhj4KZDZvNbWL3W5h…

Організатори круглого столу О. М. Горошкіна, завідувач відділу навчання української мови та літератури Інституту педагогіки НАПН України, доктор педагогічних наук, професор та Н. Б. Голуб, головний науковий співробітник відділу навчання української мови та літератури Інституту педагогіки НАПН України, щиро сподіваються, що круглий стіл «Актуальні проблеми унормування терміносистеми педагогічної галузі» стане щорічним.

Детальніша інформація про захід та результати напрацювань буде розміщено згодом у журналі «Українська мова і література в школі».

Результати обговорень, дискусій та нових досліджень, які було з’ясовано під час роботи круглого столу, Н. В. Подлевська, як викладач лінгводидактичних дисциплін, використовуватиме у процесі викладання означених дисциплін, формулюванні тем кваліфікаційних робіт для майбутніх магістрантів, а також у процесі власної наукової діяльності.

Інформація кафедри слов’янської філології