МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РЕПРЕСІЇ ПРОТИ ПОЛЯКІВ ТА ІНШИХ НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ НА ПОДІЛЛІ: РОЛЬ ТА МІСЦЕ В ІСТОРІЇ КРАЮ»

Конференція на зазначену тему проводилася 23-24 листопада у м. Хмельницькому.

Співорганізаторами конференції стали Хмельницький національний університет та Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія за участі Інституту богословських наук (м. Городок), Державного архіву Хмельницької області, Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Подільського відділення Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, Хмельницького обласного осередку Спілки поляків України, Спілки вчителів-полоністів Хмельницької області, Люблінського католицького університету Яна Павла ІІ (м. Люблін, Республіка Польща), Інституту національної пам’яті (м. Варшава Республіка Польща).

Це була виняткова конференція, адже її учасники зібралися, щоб насамперед віддати честь безневинно замученим в таборах, в’язницях і голодом, з огляду на їх національність та релігійну приналежність.

Ця конференція огорнула не лише наше місто, але й усю область, адже в ній взяло участь близько 200 учасників. Це представники дипломатичного корпусу, влади міста та області, духовенства, влади найбільших університетів області, викладачі, вчителі, студенти та учні. Серед почесних гостей заходу був: пан консул Республіки Польща у Вінниці, Войцех Мрозовський, а також викладачі Люблінського католицького університету – професор, доктор Кшиштоф Лєсьнєвскі та професор, доктор Пьотр Копєц.

Ведучою заходу була старший викладач кафедри слов’янської філології ХНУ, кандидат теологічних наук Ірина Сашко.

23 листопада захід проходив у римо-католицькому храмі Святої Анни.

Науковим доповідям передувало спільне покладання квітів і запалених лампадок до пам’ятника жертвам сталінських репресій, а також до меморіальної дошки Лехові Качинському та усім жертвам смоленської катастрофи. Все відбувалося під музичним супроводом хору Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

Студентка Хмельницького національного університету, спеціальності «Філологія. Переклад (польська, російська мови)», Аліна Лалуєва, виконала вокальний твір «Польські квіти» («Polskiekwiaty»).

Спершу усіх присутніх привітав настоятель римо-католицькому храму, отець Генрих Дзядош, консул Войцех Мрозовський, заступник голови Хмельницької обласної ради, Тетяна Зеленко, заступник міського голови, Галина Мельник, директор Інституту післядипломної педагогічної освіти Віктор Берека, а також проректор Хмельницького національного університету Микола Йохна.

Перші дві доповіді виголосили ректор Інституту богословських наук, отець Віктор Білоус, а також директор Державного архіву Хмельницької області, кандидат історичних наук Володимир Байдич. Отець ректор розповів про «Моральні цінності віруючих під час переслідування», натомість пан Володимир Байдич поділився своїми дослідженнями про переслідування Римо-католицької церква України в роках Хрущовської Відлиги (1953-1957).

Конференція продовжилася також після обіду. Після доповідей професорів Люблінського католицького університету, професора Кшиштофа Лєсьнєвского та професора Пьотра Копця, які говорили про історію та значення мучеництва у християнстві, виступили самі свідки сталінських репресій. Надзвичайно зворушливо ділилася пережитим старший викладач кафедри слов’янської філології ХНУ, голова Хмельницького відділу спілки польських вчителів України Юлія Серкова. Також нащадки репресованих дали свідоцтво мучеництва своїх близьких, котрі за польську національність і католицьке віросповідання часто сплачували найвищу ціну – власне життя.

О 18:00 годині учасники конференції взяли участь у святій месі за усіх безневинно убієнних.

Захід продовжився також 24 листопада у Хмельницькому національному університеті, де відбулося підведення підсумків конкурсу учнівських та студентських наукових робіт за тематикою конференції та нагородження переможців конкурсу. З вітальним словом до переможців конкурсу, їхніх наставників – учителів, до усіх присутніх у залі звернувся проректор з міжнародних зв’язків ХНУ, доктор економічних наук, професор Йохна Микола Антонович та декан гуманітарно-педагогічного факультету ХНУ, кандидат філологічних наук, доцент Станіславова Людмила Леонідівна.

Засідання круглого столу «Польська мова і література в історії і сьогоденні Поділля та перспективи їх вивчення у ЗНЗ та ВНЗ Хмельниччини» було завершено доповіддю і презентацією завідувача кафедри, кандидата педагогічних наук, доцента слов’янської філології Нелі Володимирівни Подлевської щодо вивчення польської мови і популяризації польської культури на спеціальності «Філологія. Переклад (польська, російська мови)», яка у травні 2016 року перейменована на «Філологія.

Слов’янські мови та літератури (переклад включно)».

Ще про конференцію у газеті «Слово польське»:

http://www.wizyt.net/

Інформація кафедри слов’янської філології ХНУ