Студенти-полоністи відзначили Tłusty czwartek (жирний четвер) онлайн: традиції без кордонів!

Tłusty czwartek – це народне свято в Польщі, що припадає на останній четвер перед Великим постом. Цьогоріч – це 27 лютого.

Традиція Tłustego czwartku сягає ще середньовіччя. У ті часи його відзначали дещо інакше – споживали не солодощі, а ситні м’ясні страви, зокрема смажене сало та інші жирні наїдки. Це було повʼязано з забезпеченням добре наїстися перед довгим Великим постом, який тривав 40 днів.

З часом традиція змінилася, і вже у XVIII столітті головним символом  Tłustego czwartku стали пончики. У той період їх починають готувати в солодкому варіанті – смажити у фритюрі, посипати цукровою пудрою та готувати.

Пончики – головний смаколик свята. Сьогодні Tłusty czwartek неможливо уявити без пухких, ароматних пончиків. У Польщі їх традиційно готують із дріжджового тіста, смажать із великою кількістю жиру (відповідно до назви свята – «жирний» четвер) і наповнюють ефективнішим способом: трояндовим варом, кремом, шоколадом, карамелю, лікером.

Ще одним популярним смаколиком цього дня є фаворки (faworki) робляться з тонкого тіста, яке скручується у форми смужок або «вузликів»  і обсмажується у фритюрі до золотистого кольору. Потім їх посипають цукровою пудрою. Вони мають легку текстуру і хрусткий смак, що робить їх ідеальним доповненням до чаю або кави.

Сьогодні Tłusty czwartek – це справжнє народне свято. Польські пекарні готують мільйони пончиків, а магазини й кафе змагаються в пропозиціях оригінальних смаків. За традицією, кожен поляк у цей день обов’язково має з’їсти б один пончик – означає, що це принесе удачу на весь рік.

В Україні подібної традиції немає, однак все більше людей долучаються до цього свята, купуючи пончики або готуючи їх вдома. Також популярними є варіанти українських пампушок.

Tłusty czwartek – це не просто день поїдання солодощів, а справжнє свято радості, традицій і гарного настрою. Це чудова можливість зануритися в польську культуру й насолодитися неповторним смаком пончиків у компанії рідних і друзів. Тож якщо вам випаде нагода, обов’язково скуштуйте цей символічний смаколик – і нехай удача супроводжує Вас завжди.

27 лютого за ініціативи старшого викладача Світлани Войталюк на кафедрі слов’янської філології в дистанційному форматі відзначили Tłusty czwartek. Здобувачі освіти проявили неабияку креативність та ініціативу, щоб зробити цей день особливим навіть за умов віддаленого навчання. Кожен студент підготував пончики та заварив ароматний чай, створивши теплу і дружню атмосферу у власних домівках.

Заняття розпочалися переглядом фільму про традиції та історію Tłustego czwartku. Потім студенти взяли участь у захоплюючій вікторині на платформі Kahoot, де продемонстрували свої знання й отримали безліч позитивних емоцій. Незважаючи на відстань, цей день став важливою подією, яка об`єднала всіх учасників і подарувала їм незабутні враження.

Дякуємо Світлані Василівні за організацію пізнавального і «смачного» заходу. Сподіваємося, що наступного року вдасться відзначити цей день аудиторно в колі полоністів в Українсько-польському центрі європейської інтеграції.

Інформація кафедри слов’янської філології