Урочисте вручення дипломів магістрам польської філології Хмельницького національного університету!

20 січня 2023 року у стінах Хмельницького національного університету відбулося урочисте вручення дипломів магістра усім випускникам другого освітнього рівня вищої освіти (https://khmnu.edu.ua/vruchennya-dyplomiv-magistram-u-hmelnyczkomu-naczionalnomu-universyteti%ef%bf%bc/), зокрема й випускникам-магістрам нашої кафедри слов’янської філології!

Цього року випускниками магістратури освітньо-професійної програми «Філологія. Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – польська» Хмельницького національного університету стали 34 здобувачі вищої освіти. Раніше ми уже писали про успішний захист кваліфікаційних робіт наших магістрантів: https://ksf.khmnu.edu.ua/zahyst-kvalifikaczijnoyi-roboty-na-zdobuttya-stupenya-magistra-filologiyi/. Про інші досягнення наших магістрів, окрім успішного навчання на другому рівні здобуття вищої освіти: і участь у конкурсах поезії польської мови, і написання есе польською мовою, і участь у конкурсі з перекладознавства, і участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді, і участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт – і це не лише участь, а перемоги!, і участь у міжнародних практиках у закладах освіти Польщі, і проведення практики перекладацької і педагогічної у ЗВО, й участь у міжнародних проєктах, літніх школах, навчаннях за програмою NAWA, методичних семінарах, тренінгах, підвищеннях кваліфікації зі спеціальності, здобуття неформальної освіти, здійснення волонтерської діяльності – все це про наших магістрів-2021, а всю детальну інформацію можна прочитати на сторінках сайту нашої кафедри: https://ksf.khmnu.edu.ua/

Особливо важливо, що наші шановні магістри не лише навчалися самі, а й гідно виховували й навчали підростаюче покоління у закладах загальної середньої освіти. Знаємо, що найважливіше – знаннями ділитися, адже лише тоді вони дають результат і користь! Інформація про працевлаштування наших випускників: https://ksf.khmnu.edu.ua/vypusknyky/

Нам приємно відзначити, що наша випускниця Мар’яна Коць стала переможцем у номінації «Найкращий студент гуманітарно-педагогічного факультету» і була відзначена Грамотою ректора Хмельницького національного університету. Захід був приурочений до Міжнародного дня студента. Тож особливо приємно було вручити Мар’яні і цю нагороду! (https://khmnu.edu.ua/mizhnarodnyj-den-studenta-u-hnu/)

Як зазначив ректор ХНУ Сергій Матюх, вітаючи випускників із урочистою подією у їхньому житті, «тепер вони уже не лише магістри-випускники, а наші стейкхолдери»! Звісно, ми залюбки продовжимо спільну діяльність (наукову, навчально-методичну) із нашими працьовитими магістрами. Хочемо зазначити, що деякі із них очолюють громадські організації, спілки вчителів-полоністів в Україні, і між їхніми товариствами і нашим університетом укладені угоди про співпрацю. Так, Мар’яна Коць, яка очолює Товариство польської культури імені Владислава Ягелли, подарувала кафедрі логотип Товариства як ознаку нашої співпраці.

14 наших випускників отримали дипломи із відзнакою! А найуспішніші (за різними видами навчальної та наукової діяльності) отримали Подяки Хмельницького національного університету.

Звісно, нам, викладачам кафедри, хотілося і для наших магістрів зробити свято, яке емоційно й позитивно запам’ятається. На жаль, урочистості перервала повітряна тривога, і всі змушені були переміститися із підготовлених святкових аудиторій до університетських укриттів. Ми надзвичайно цінуємо, що наші магістри змогли приїхати з різних куточків України: Вінниці, Львова, Києва, Первомайська, Миколаєва, Дубно. Звісно, у сьогоднішніх важких умовах не всі змогли прибути саме у день вручення дипломів, але ми чекаємо на зустріч з вами, дорогі наші магістри.

Із вітальними словами до магістрів звернулися завідувач кафедри Неля Подлевська, заступник декана ГПФ і куратор групи Людмила Терещенко, викладачі кафедри. Усі зазначили, що одночасно із навчанням магістрантів навчалися й самі, адже весь процес підготовки – це взаємодія, співпраця, співнавчання, обмін досвідом, поширення ідей, мотивація до набуття нових професійних компетентностей! І звісно ж, співпраця наша не припиняється, а продовжується – тепер уже у ролі стейкхолдерів!

Ось декілька відгуків із соцмереж наших випускників:

До викладачів кафедри із словами подяки звернулися магістри. Цитуємо: «Дорогі наші талановиті і мудрі наставники, дякуємо Вам, нашим воїнам світла, які  борються із темрявою і злом усіма можливими засобами. З перших днів широкомасштабного варварського вторгнення агресора Ви проявили сміливість і відданість професії. Кожен із Вас у свій спосіб робить вагомий внесок у перемогу. Ви стали джерелом зцілення для тих, кого навчаєте. Дякуємо за наші радісні злети і підтримку під час падінь, за теплі слова та щирі поради, за добрі слова напуття і щирі переживання, за тверді знання і міцну віру в наш успіх.   Вашим зусиллям, вашій праці, вашому  терпіння і розумінню немає ціни. Ви показали нам горизонти, до яких необхідно прагнути. 

Вашу благородну місію можна  порівняти з мистецтвом, яке дарує нам справжнє натхнення і веде за собою до світла, яке не гасне, помножується навіть у темряві. Ні війна, ні осоружні воєнні злочини і руйнування не зможуть перекреслити Ваші зусилля нашої віри, надії й добра.

Нехай у вашому житті буде багато позитивних емоцій – таких, які ви дарували нам, студентам нашого найкращого вишу. Ви завжди будете в нашому серці!»

Нам надзвичайно приємно почути такі щемливі слова від наших випускників і отримати подяку нашій кафедрі! Щиро дякуємо вам, наші дорогі магістри! Це найцінніша нагорода для кожного викладача!

Ще раз вітаємо наших успішних магістрів із важливою подією у їхньому житті, бажаємо професійного росту, досягнення нових вершин! Завжди готові до співпраці з вами! Любимо і завжди чекаємо на кафедрі слов’янської філології Хмельницького національного університету!